FEN KOLEJİ

Öğretmenler ve Çalışanlarımız

Sıkça Sorulan Sorular

Evet. Belirli ana güzergâhlardan öğretmenlerimiz alınmakta ve yine aynı ana güzergâh üzerinde bırakılmaktadır. Adreslerine bırakılmamaktadır.

Hayır. Öğretmenlerimizin okul öğrencisine özel ders vermesi uygun görülmemektedir. Velilerin ihtiyaç duyması halinde çevresine danışması en sağlıklı çözüm olacaktır.

Öğretmenler hafta içi sabah saat 07.50 de okulda olacak şekilde gelirler ve akşam 16.45 te servisle evlerine dönerler.

Evet. Öğretmenlerimiz hafta sonlarında akademik etüt faaliyetleri, sınavlar, etkinlikler, veli toplantıları ve yetenek geliştirme faaliyetlerinde görevli olabilmektedirler.

1. Kendilerini Geliştirme İle İlgili Görevleri

a. Öğretmenler, hem öğretmenlik formasyonları hem de alanları ile ilgili bilgilerini devamlı olarak geliştirir ve öğretmen arkadaşlarıyla paylaşımda bulunur.
b. Kendilerini geliştirmek için okul içinde ve dışında yapılan bilimsel etkinlik ve eğitimlere okul yönetiminin izni/görevlendirmesiyle katılırlar. Okul dışında katıldıkları etkinlik ya da eğitimin ardından ayrıntılı bir rapor hazırlayarak Okul Müdürlüğüne sunarlar. Okul Müdürlüğünün organizasyonu ve onayı ile ilgili birimlere/öğrencilere sunum yaparlar.

2. Program Hazırlama ve Uygulama İle İlgili Görevleri

a. Program hazırlama çalışmalarına katılırlar.
b. Öğretim programlarına uygun olarak birimler ilgili müfredat ve yönetmelikler doğrultusunda gerekli planları hazırlar ve uygularlar.
c. Öğretimi daha etkili kılmak için sınıf ortamını düzenler, kullanılacak öğretim araçlarının planlamasını yaparlar.

3. Eğitim - Öğretimle İlgili Görev ve Sorumlulukları:

a. “Zamana Saygı İnsana Saygı” ilkesinden hareketle, ders saatinden önce sınıfa gitmek üzere hareket ederler. Derse zamanında girer, ders süresince sınıfı terk etmez ve dersten zamanında çıkarlar.
b. Öğretmenler, derse başlamadan önce gerektiğinde kıyafet, düzen, temizlik vb. konularla ilgilenirler. Sınıfı bir sonraki derse de temiz ve düzenli bırakmaya sınıf öğretmeni özeniyle dikkat ederler.
c. Öğretmenler, nöbet görevleri sırasında cep telefonlarını; sınıf, koridor, bahçe vb. öğrencilerin toplu olarak bulundukları alanlarda kullanmazlar. Derste ise telefonları sessizde ya da kapalı olmalıdır.
d. Okul yönetimi tarafından verilen “Sınav Gözetmenliği” görevini yerine getirirler.
e. Okul yönetiminin verdiği sözlü veya yazılı görev ve duyuruların gereğini yerine getirirler.
f. Ortak bilgi kullanım alanı olan Fen Havuzu içinde bilgi kirliliğini önlemek amacıyla işlevini kaybetmiş dosyaların silinmesine, özel belge ve fotoğrafların dosyalanmamasına özen gösterirler.
g. Okul Müdürlüğünün yazılı izni olmadan Fen Okulları dışında kurum ve kuruluşlarda ders veremezler. Hiçbir şekilde özel ders vermedikleri gibi öğrenci ya da velilere de tavsiye ve telkinlerde bulunamazlar.
h. Anaokulu, ilkokul ve ortaokul öğretmenlerinin, yemek saatlerinde sınıflarıyla birlikte yemek yemeleri, örnek olmaları ve düzenin sağlanması açısından önemlidir. Bu konuda özenli davranırlar.
i. Öğretmenler, öğretmen odaları haricindeki yerlerde çay, kahve, meşrubat vb. içecekleri hem kazaya meydan vermemek hem de özendirmemek adına içmemelidirler. Öğrencilerin de sınıflar, katlar, konferans salonu, spor salonu vb. eğitim - öğretim alanlarına yiyecek, içecekle girmelerine izin vermezler.
k. Öğretme işinin öğrenme sürecini yönlendirme, öğrencilerin öğrenmesine rehberlik etme olduğunu bilirler ve buna göre davranırlar.
l. Öğrenme sürecini, öğrencilerin öğrendiklerini kullanabilecek, yaşama geçirebilecek şekilde düzenlerler.
m. Öğrencilerinin tüm farklılıkları ile saygı duyulması gereken kişilikler olduğundan hareketle bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurarak, sınıf içinde uygulayacakları yöntem ve teknikleri, verecekleri örnekleri, davranış ve yaklaşımları buna göre belirlerler.
n. Derse başlamadan önce, Takibe Dayalı Eğitim Prensibiyle, bir önceki derste verilen pekiştirme amaçlı ödev vb. sorumlulukları kontrol ederler.
o. Öğrencilerin, işlenecek konuyla ilgili olarak gerekli olan ön koşul bilgi ve becerilere sahip olup olmadıklarını kontrol eder, varsa eksik olan ön koşul bilgi ve becerilerini tamamlarlar.
p. Konu ile gerçek yaşam arasında ilişki kurar, öğrencilerin konuya ilgi ve dikkatlerini çekmek için bir olay, anı, fıkra ve espriyle derse başlarlar.
r. Öğrencilere o ders saatinde kazanacakları hedef davranışlar konusunda kısaca bilgi vererek dersin işlenişine geçerler.
s. Hedef davranışları tek tek ele alarak konuyu işlerler. Konunun işlenmesi sırasında öğrencinin etkin katılımını sağlarlar. Bu amaçla öğrenci merkezli yöntem ve teknikleri kullanırlar.
t. Öğrencilerin anlamalarını ve algılamalarını sağlamak için öğretim ortamında eğitim teknolojisinden (bilgisayar, projeksiyon, cd vb.) yararlanırlar.
u. Etkin dinlemenin öneminin farkındalığıyla, “Saçma soru olmaz, her soru dinlenmelidir.” ilkesini benimser ve öğrencilerine benimsetirler.
v. Ders bitiminden 5-10 dakika önce dersin özetini yaparak sorularla öğrencilerin konuyu özetlemesini sağlarlar. Eksikleri gidermeden yeni üniteye başlamazlar.
y. Öğrencilerin varsa öğrenme eksikliklerini birebir çalışmalarla giderir, bunun için özveriden kaçınmazlar.
z. Sınıfın kendi dersiyle ilgili başarısını izler. Ölçme ve Değerlendirme Birimi ile işbirliği yaparak öğrencilerin gelişim ve eksikliklerini takip eder, gerekli önlemleri alırlar.

Ortak sınavlar Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'ne dayanılarak; puanların daha objektif biçimde verilmesini, aynı seviyedeki sınıflarda işlenen konuların eşzamanlı olmasını ve sınav sorularının zorluk derecesinin eşit olmasını sağlamak için bir seviyedeki tüm sınıfların aynı anda sınanabilmeleri için düzenlenen sınavlardır.

Öğretmen ve idarecilerimizin öğrenci ve veliler ile iletişime geçtiği dijital bir platformdur. Çeşitli duyuru, etkinlik, ödev, planlama vb faaliyetleri, öğrencinin ders ve davranış durumunu veliye aktardığımız bir sistemdir.

Ertesi gün kaç farklı sınıfa derse girecekse o sınıflardaki konulara uygun ek bilgiler, özel notlar ve materyallerle donanımlı olarak derse girmek üzere hazırlık yapar.

Hafta içi ve hafta sonu ödev uygulamalarında; ödevin seçilip verilmesi, toplanıp kontrol edilmesi, değerlendirip süresi içinde öğrenciye iadesini titizlikle yapar.

Akademik olarak başarılı ya da başarısı düşük öğrencilere yönelik yapılan zorunlu, gönüllü, grup, bireysel etüt programını planlar ve bu çalışmalarla ilgili özel notlar alır.

Her öğrenci için, ayrı ayrı olmak üzere akademik ve davranış durumlarını gün gün izleyip not tutabileceği bir Öğrenci Gözlem Defteri düzenler. Yönetime haber vererek zaman zaman veliyi okula çağırıp görüşme yapar.

Farklılık yaratması gerektiği bilinciyle bir proje düşünüp bunu öğrencileriyle gerçekleştirmeye çalışır. Bu projeler; araştırma, inceleme ve bilimsel projeler olabileceği gibi kurum tanıtım ve sosyal sorumluluk projeleri de olabilir.

Koçu olduğu öğrenci ve velisiyle en az ayda bir kez görüşür. Bu görüşmeleri konuların özelliğine göre yönetim ve rehberlik servisiyle paylaşır.

Kulüp çalışmalarını programa uygun ve verimli olarak sürdürür. Çalışmaları panolarda sergiler. Olası aksaklıkları yönetim ve rehberlik servisiyle paylaşır.